Uudised

AS SA.MET – parim pereettevõte 2023

Fotod: Raul Mee/Äripäeva Pereettevõtjate konverents

31.08.2023

24. augustil toimus Äripäeva pereettevõtjate konverents, kus kuulutati välja pereettevõtjate TOPi võitjad. 2023. aastal sai parimaks pereettevõtteks AS SA.MET, mille asutamisest möödub kohe varsti juba 32 aastat.

 

Meie lugu

AS SA.MET on 1991. aastal loodud pereettevõte. Ettevõtte asutati Valgamaal, Tõrvas 16.10.1991 ja on sama vana kui taasiseseisvunud Eesti.

Esimestel aastatel tegelesime ehituse ja jaekaubandusega Valga- ja Tartumaal. Algusaastatel oli kaubandusel suurem roll. 90ndate lõpus kasvas ehitusteenuse osakaal ning laienesime Tallinnasse ja Pärnusse.

2000. aastate teiseks pooleks oli SA.MET-ist saanud arvestatav alltöövõtja ehituse alal. Meie peamisteks tegevusteks olid santehnilised ja betoonitööd. Töid teostasime alltöövõtjatena Eesti suurimatele peatöövõtu ehitusettevõtetele. Sel ajal töötas SA.MET-is rekordiliselt enam kui 100 töötajat.

Janno Metsa, SA.MET-i üks tänastest juhtidest, meenutab, et kui varasemalt olid ettevõttes tegevad mõlemad vanemad, siis tema liitus ettevõtte tegevusega teise põlvkonna esindajana 2003. aastal. „Olin osa firmast juba varajases nooruses ja see integreerumine oli kuidagi loomulik,“ ütleb ta. Ettevõttesse tuli ta otse koolipingist, olles eelnevalt õppinud ettevõtlust ja projektijuhtimist.

2009. aastal toimusid ehitusturul suured muudatused. Sellega seoses tekkis ka SA.MET-il vajadus üle vaadata oma senine tegutsemisstrateegia, struktuur ja valdkonnad. Ettevõtte ellujäämiseks pidime tegema raskeid otsuseid. Ei pääsenud ka koondamistest.

Alltöövõtu suundadest jätkasime santehniliste töödega. 2009. aastal käivitasime tanklate ja teenindusjaamade suuna, millega olime seotud juba ka varem. Hakkasime pakkuma üle-eestilist hooldus- ja remonditööde teenust, ehitama uusi tanklaid ja renoveerima olemasolevaid. Aastate jooksul said meie klientideks kõik Eesti suurimad kütusemüüjad.

2013. aastal läbis SA.MET täieliku brändiuuenduskuuri. 2016. aastal sisenesime kinnisvaraarenduse turule, sooviga laiendada Pärnu kohalike elanike koduvalikuid ja pakkuda ruumikaid, kaasaegseid ja keskkonnasäästlikke uusi kodusid.

Tänaseks oleme loonud uue põlvkonna kodud juba rohkem kui 200 Pärnumaa perele ja teine sama palju on hetkel arendamisel.

2018. aastal sai SA.MET Eesti konkurentsivõimelisima ettevõtte tiitli. Sellega aga meie ambitsioonid veel ei piirdunud. Oleme ka täna pidevalt uute suundade ja innovaatiliste projektide otsinguil.

2020. aastal omandasime vesinikutootmise ja -tankla arendusprojekti, mis on osa Euroopa Liidu üleselt väljaarendatavast transpordivõrgustikust, mille raames on plaanis rajada vesinikumagistraal ümber Läänemere. Hetkel otsime projektile investoreid ja arendajat.

Oleme seotud ka mitme tarkvaraarendusprojektiga, mis on välja kasvanud meie igapäevastest vajadustest ja soovist oma efektiivsust ning protsesse parandada. Lisaks oleme teinud investorina tutvust startup-maailmaga.

 

SA.MET – koostöös juba peaaegu 32 aastat

Kohe varsti jõuab kätte ettevõtte sünnipäev ja SA.MET saab 32-aastaseks. Pereettevõttena tegutsemine väljendub ka meie igapäevases tegevuses ja väärtustes, milleks on koostöö, partnerlus ja usaldus. Väärtustame häid koostöösuhteid ja tulevikulahendusi, mis muudavad inimeste elu paremaks.

Pereettevõttena peame tähtsaks, et koostöösuhted oleksid mõlema osapoole jaoks usaldusväärsed ja toimivad. Eelistame projekte, kus saame kasulikud olla püsivalt. Pakume ehitusteenust eelkõige äriklientidele ja teostame töid nii peatöövõtja kui partnerina.

„Eriti uhked oleme oma meeskonna üle, ilma kelleta see kõik ei oleks võimalik. Paljud meie töötajad on olnud meiega juba enam kui 10 aastat. Samuti on meile tähtsad meie pikaaegsed kliendid. Toetame inimlikke väärtusi ja väärtustame inimesi. Lähtume sellest nii suhtluses oma töötajatega kui ka klientidega,“ ütleb ettevõtte asutaja ja juht Janus Metsa.

 

Pereettevõttena kanname edasi traditsioone ja väärtuseid

Öeldakse, et pereettevõtteid asutavad vanaisad, arendavad isad ja müüvad pojad. Janno Metsa, kelle peres kasvab kolm poega, loodab, et SA.MET-i puhul see paika ei pea.

„Suurim väljakutse pereettevõtluses ongi see, kuidas kaasata järgmiseid põlvkondi ja tekitada neis huvi edasi viia pereettevõtte traditsioone ja väärtuseid,“ ütleb Janno Metsa.

„Pereettevõtete puhul ei ole paika pandud eluea kõverat ning kindlasti ei ole see ärimudelite edasi andmine järgmisele põlvkonnale. Pigem on see ettevõtte väärtuste ja traditsioonide edasi kandmine ja jätkusuutlikkuse loomine, milleks saab kasutada juba varem omandatud kogemusi ja kapitalivõimalusi,“ lisab Janno Metsa.

Pikkade ettevõtlustraditsioonidega riikides on pereettevõtetel majanduses suur roll ning pereettevõtted annavad märkimisväärse osa SKP-st. Eestis on see osakaal veel oluliselt tagasihoidlikum, sest meie ettevõtlustraditsioon on lühike.

Seda enam on hea meel, et pereettevõtjaid tunnustatakse, pereettevõtlusest räägitakse ja aasta aastalt pereettevõtete osatähtsus majanduses kasvab.

Täname Äripäeva selle märkamise ja tunnustuse eest!

 

Loe pikemalt Äripäevast: Pereettevõtete TOP: esikoha napsas Pärnumaa ehitusfirma

Kõik uudised