Uudised

AS SA.MET valiti parimate pereettevõtete hulka Baltikumis

08.07.2024

Juunikuus kuulutati Vilniuses välja kolme Balti riigi parimad pereettevõtted. Eestist pärjati parima perefirma tiitliga kolm ettevõtet – AS SA.MET, Palmatin OÜ ja OptiPRO OÜ.

Baltimaade parimad pereettevõtted valiti välja enam kui 4000 Eesti, Läti ja Leedu perefirma seast, kelle müügitulu oli vähemalt 2 miljonit eurot. Nominentidena jäid sõelale 39 ettevõtet, kellest 12. juunil Vilniuses toimunud Balti Pereettevõtete Instituudi konverentsil kuulutati välja parimad, nende seas AS SA.MET.

“Oleme väga õnnelikud selle tunnustuse üle ja kanname parima pereettevõtte tiitlit uhkusega,” ütleb AS SA.MET-i juhatuse liige Janno Metsa, kes on pereettevõtte teise põlvkonna esindaja.

AS SA.MET asutati 1991. aastal. Aastate jooksul on väikesest Tõrva firmast saanud  kõrgelt hinnatud üle-eestiline ehitusettevõte, kes on tuntud oma pereväärtuste ja traditsioonide poolest. SA.MET-is on alati tähtsaks peetud usalduslikke suhteid ja inimlikke väärtusi. “Nii töötajate kui klientidega on meie eesmärgiks, et koostöösuhted oleksid mõlema poole jaoks usaldusväärsed ja toimivad,” selgitab Metsa.

Lisaks põhitegevusalale, milleks on ehitus, tegeleb AS SA.MET järjest rohkem kinnisvara arendamisega, mis sai alguse soovist laiendada Pärnu kohalike elanike koduvalikuid.

“Oleme juba loonud uue kodu 240-le Pärnu perele. Kortermajade arendamisel pöörame rõhku energiasäästule, nutikatele lahendustele ja terviklikule elukeskkonnale. Hetkel oleme arendamas Niidupargi elurajooni Pärnus, kus on mugavad ja kaasaegsed korterid ning mõnusalt roheline õueala, kuhu rajasime ka puhkepingid ning eri vanuses lastele mõeldud mänguväljakud. Äsja sai valmis kolmest kortermajast koosnev esimene etapp ja juba käib ka teise etapi ehitus,” ütleb Metsa.

SA.MET-is töötab koos mitu põlvkonda

Balti pereettevõtete konkursil võeti arvesse nii finantsilisi näitajaid kui ka kvalitatiivseid kriteeriumeid. Lisaks finantstulemuste väljatoomisele oli auhinnakomisjoni eesmärk tõsta esile pereettevõtteid, kes väärtustavad pereettevõtlust, kus vähemalt kaks pereliiget on seotud ettevõtte juhtimise või omanikuna ning mis paistavad silma ühiskondliku panuse, jätkusuutlikkuse ja innovatsiooni poolest. Vaadati ka seda, kas ettevõttes on tegevad mitu põlvkonda.

“Meie kohta võib tõesti öelda, et oleme läbi ja lõhki pereettevõte. Ettevõtte asutasid minu vanemad ja ka täna on AS SA.MET-i tegevusse kaasatud mitu põlvkonda. Pereliikmed on tegevad nii igapäevajuhtimises kui ka nõukogu töös,” ütleb Janno Metsa.

Ettevõtte asutaja ja juhatuse liige Janus Metsa töötab ettevõttes ehitusjuhina. Igapäevane juhtimine on liikunud teise põlvkonna esindaja Janno Metsa kätte, kes liitus perefirmaga arendusjuhi rollis 2003. aastal, kuigi oli pereettevõtmisega seotud juba ka varem.

“Meie ettevõtte vanus on väärikas, kuid hingelt oleme uuendusmeelsed ja tulevikku vaatavad. Katsetame pidevalt nutikaid ja uusi lähenemisviise, seda ka ehitusvaldkonnas, mis sageli on traditsioonides kinni. Lisaks ehitusele ja kinnisvarale hoiame silmad lahti muude projektide osas. Meie huvi on investeerida tegevustesse, mis looksid väärtust ka tulevastele põlvedele,” sõnab Janno Metsa.

AS SA.MET – 33 aastat koostöös

AS SA.MET on tegutsenud 33 aastat ja ettevõttes töötab 33 inimest. Tegeleme hoonesiseste tehnosüsteemidega, pakume ehituse peatöövõttu, ehitame ja renoveerime tanklaid, pakume igakuist hooldusteenust tanklakettidele ning arendame uusi elukeskkondi, kus on hea elada.

2018. aastal sai AS SA.MET Eesti konkurentsivõimelisima väike- ja keskettevõtte tiitli. Samal aastal võitsime Äripäeva Ehitusettevõtjate TOPi nii üle-eestilises arvestuses kui ka Pärnumaal.

Foto autor Teet Malsroos

2023. aastal valis Äripäev AS SA.MET-i Eesti parimaks pereettevõtteks.

Foto autor Raul Mee

Meil on hea meel, et meie pereettevõtte pikaajalist tööd ja tugevaid väärtusi on märgatud ka Baltikumi üleselt.

Rohkem infot konkursi kohta saab lugeda siit: https://www.baltictimes.com/the_best_family_firms_of_the_baltic_states_announced

Kõik uudised