Uudised

Tulevik on automatiseerimise päralt

04.12.2020

Peagi lõppev 2020. aasta on andnud selge suunise, et protsessid peavad muutuma automaatsemaks ja efektiivsemaks. Seejuures võidavad need, kes mõtlevad nutikamalt, kontaktivabamalt ja innovatiivsemalt.

AS SA.MET tegutseb küll peaasjalikult ehituse ja kinnisvaraarenduse valdkonnas, kuid järjest enam on meie portfellis ka projekte, kuhu oleme investeerinud seetõttu, et näeme neis tulevikupotentsiaali. Üks hea näide on tennisevaldkonnas tegutsev start-up MyGames, mis sai hoo sisse alles eelmisel aastal, kuid pälvis juba 2020. aastal mitmeid tunnustusi.

Esimene auhind tuli Eesti Tennise Liidult, kes pärjas MyGames`i aasta regionaalse tennise arendajaks. Tiitel tuli suuresti tänu sellele, et MyGames võttis selle aasta eesmärgiks kaardistada kõik Eesti tenniseväljakud ja panna need ühele kaardile. Samuti avas MyGames sel suvel oma esimese automatiseeritud ja kontaktivaba demoväljaku Pärnus, mille vastu on huvi tuntud juba ka mujalt.

„Meil on väga hea meel, et saime väljaku arendajana selles projektis kaasa lüüa. Kuna uskusime sellesse ettevõtmisesse algusest peale, siis tundus igati loogiline anda oma panus ka MyGames väljakute broneerimiskeskkonna väljaarendamisse, kuhu investeerisime täiendavalt 100 000 eurot,“ ütles Janno Metsa, AS SA.MET strateegia- ja arendusjuht. „See, millega MyGames täna tegeleb, peegeldab üsna hästi meie väärtuseid,“ sõnas ta. „Automatiseeritud lahendused on kahtlemata see, kuhu tulevik nii tennises kui ka mujal valdkondades liigub ning usume, et MyGames meeskonnal on olemas see sisemine tahe ja jõud, et oma innovaatiline tenniseväljakute terviklahendus laia maailma viia,“ täpsustas Metsa.

MyGames tegemised ei jäänud märkamata ka Pärnumaal. Novembri lõpus kuulutati välja aasta parimad ettevõtted ja Pärnumaa aasta tooteks valiti MyGames ja AS SA.MET koostöös loodud automatiseeritud tenniseväljak aadressil Viire 2, Pärnu. MyGames tegevjuht Margus Randmäe kirjeldab MyGames tenniseväljakut järgmiselt: „MyGames demoväljak ei ole lihtsalt iseteeninduslik palliplats. See on tervikkontseptsioon, mis hõlmab lisaks väljakule ka tarkvara ja riistvara, mille arendusse on meie meeskond ja koostööpartnerid viimase aasta jooksul väga palju aega, energiat, usku ja tahtmist panustanud. See on meie nägemus homsest tenniseväljakust. See on katselabor, innovatsiooni- ja arenduskeskus, kus me töötame välja ja testime lahendusi, mis aitaksid tenniseväljakuid efektiivsemalt hallata ja tennist kui spordiala (uutele) harrastajatele lähemale tuua.“

Hetkel on MyGames parasjagu kaasamas täiendavaid investeeringuid teise rahastusvooru kaudu, millega saab liituda veel kuni 7. detsembrini. Vaata täpsemat infot või küsi lisa margus@mygames.ee.

MyGames demoväljak

MyGames demoväljak on algusest lõpuni arendatud iseteeninduslikku kontseptsiooni silmas pidades. Väljakule on integreeritud nutikad lahendused, tänu millele saab väljakut broneerida, selle eest maksta ja seda kasutada täiesti autonoomselt ilma kohapealse personalita.

Demoväljaku arendamise eest vastutas AS SA.MET. Väljakule paigaldati TopClay tenniseväljaku kate, mis omaduste poolest sarnaneb saviliivaväljakuga, kuid kuivab kiiremini ja ei vaja iga-aastast rekonstrueerimist. Väravate avamine lahendati automaatse läbipääsusüsteemiga, mis võimaldab väljakut kasutada kontaktivabalt. Väljaku valgustussüsteem on automaatne ja lülitub sisse vaid siis, kui väljak on kasutuses ning õues on pime. Lisaks sai demoväljakule paigaldatud kaamerasüsteem, mis toimib nutika videovalvena ja lubab mängu salvestada ning teha otseülekandeid üle veebi.

Millised on tuleviku investeerimisplaanid

Lisaks MyGames`ile investeerisime 2020. aastal ka teise suurde arendusprojekti, milleks on Pärnus Raba tänaval asuv Eesti esimene vesinikutankla arendusprojekti kinnistu. Tegemist on objektiga, kuhu oli juba eelnevalt palju investeeritud. Arendusprojekt paikneb logistiliselt ideaalses asukohas, olles Via Baltica vahetus läheduses. Koostöös kõrvalasuva Paikre päikesepargiga plaaniti esialgsete kavade kohaselt hakata kohapeal ka vesinikku tootma. Nii võib öelda, et olulised eeldused vesinikutankla rajamiseks on täna kinnistul juba olemas.

Põhjused, miks just sellised lahendused 2020. aastal investeerimise huviorbiiti sattusid, peituvad AS SA.METi tegutsemispõhimõtetes ja väärtustes. „Märksõnad, mis meid investeeringute tegemisel kõnetavad, on uuendusmeelsus, automatiseerimine, roheenergia ja tark linn,“ kommenteeris Janno Metsa. „Soovime olla pidevalt arengutest paar sammu ees ja veidikene ennustada ka tulevikku, mitte lonkida teistel sabas,“ põhjendas Metsa, lisades, et huvipakkuvate investeerimisobjektide otsimisega jätkatakse kindlasti ka järgnevatel aastatel.

Lõppev aasta ei ole AS SA.METi ehitusplaane oluliselt muutnud. Lillepargi kinnisvaraarenduse esimene etapp valmis sel sügisel. Jaanuaris alustatakse teise korterelamu ehitamist samasse kvartalisse, mis on osutunud atraktiivseks just Pärnu kohalike elanike seas, kes endale uut ja kaasaegsete mugavustega eluaset otsivad.

Põnevaid projekte seisab kindlasti ees veel teisigi.

Kõik uudised